Kiki thematafel muziek/carnaval

Zoals reeds eerder verteld is 1 van de opdrachten een thematafel rond het thema waar je op dat moment mee werkt. Dat is vlug gezegd, maar niet altijd zo vlug gemaakt.

Ik vind het trouwens eigelijk best spijtig dat muziek en carnaval in 1 thema gepropt worden door KIKI. Er valt rond beide apart zo enorm veel te doen en te vertellen. Natuurlijk hoort muziek bij carnaval maar er is zoveel rond muziek te doen dat het gewoon onmogelijk is om dat ook nog in het thema carnaval te proppen. Ik denk dan van klassieke muziek over de kinderliedjes met het kinderdeuntje tot aan pop en ja, zelfs rock en metal. Maar goed, dat thema doen we later dan wel eens een keer.

Voorlopig zijn we dus druk bezig met de voorbereidingen rond het thema carnaval/muziek. Ik heb een heleboel geknutseld en vanuit de woorden die tijdens de opleiding kleuterleidster in mijn hersenen zijn gebakken: “Laat de kinderen zien wat je met hen gaat doen en wat ze zelf gaan doen” én met de woorden van onze lesgeefster “een thematafel is geen museum, maar een ontdektafel” is het gewoon erg leuk om een heleboel te gaan knutselen voor de kinderen. Later mogen zij dan natuurlijk ook gewoon lekker hetzelfde knutselen. Ik weet best dat het niet de bedoeling is om een voorbeeld te maken, maar met jonge kinderen is dat voorbeeld gewoon af en toe nodig. Leg hen maar eens uit hoe je een bepaald muziekinstrument maakt. Als ze het muziekinstrument eerst zien en ontdekken kan je vragen: “wil je ook zo eentje maken?” Uit ervaring met mijn clubje weet ik dat ze nooit helemaal namaken wat ze gezien hebben. Ze gebruiken lekker hun eigen fantasie en er komt zowat altijd iets anders uit dan het voorbeeld wat ze gezien hebben. Voor de minder zekere kinderen is een voorbeeld trouwens wel fijn. Het is een houvast om aan iets te kunnen beginnen. Sommige kinderen hebben dat zetje gewoon eventjes nodig.

Ondertussen zijn er hier bijna 2 maskers af, er ligt 1 masker klaar dat voor de kinderen hier zowat dé verpersoonlijking van carnaval en vrolijke muziek is en dat er dus gewoon bij hoort. Het was echter niet simpel om dat te maken! Maar goed…bijna af. Ik moet dit weekend nog wat instrumenten afmaken, nog wat dingen printen en dan kan carnaval beginnen! De thematafel wordt dit weekend in orde gemaakt zodat de kindjes volgende week kunnen ontdekken. Stilaan beginnen ze helemaal vol te raken van carnaval! Leuk om hen bezig te zien. En natuurlijk sluiten we, zoals elk jaar het thema af met een spetterende kinderfuif! Elk jaar zowat het hoogtepunt in de opvang! Die dag mag bijna alles wat anders niet mag, maar daarover later meer!

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s