Educatie of plezier in de opvang?

http://www.kinderopvangtotaal.nl/Kinderdagverblijven/Actueel/2013/12/Plezier-en-lekker-spelen-het-belangrijkst-1430093W/

 

Via bovenstaande link kan u een artikel lezen waaruit blijkt dat ouders het belangrijker vinden dat hun kinderen plezier hebben en lekker kunnen spelen in de opvang. Het zelfstandig worden, educatie en vormen van karakter zou door ouders helemaal niet belangrijk worden gevonden in de opvang. Het leren omgaan met andere kinderen wordt wel genoemd door ouders als zijnde belangrijk.

Na het lezen en herlezen van het artikel stel ik me vragen. Natuurlijk is het hebben van plezier heel heel erg belangrijk. Net zoals lekker kunnen spelen, maar educatie niet belangrijk? Spelen is toch leren?! Een kind dat speelt leert enorm veel, ook al lijkt het maar spel. En in het gewone contact met de gastouder of begeleidster leert het kind ook gewoon enorm veel. Al gebeurdt dat natuurlijk niet op de manier waaraan mensen denken bij het woord educatie, Heel erg veel mensen denken dan aan schoolse taferelen. Alle kindjes zitten met hun armpjes overeen aan tafeltjes en luisteren naar een leerkracht en verder doen de kindjes even weinig tot niets (buiten opletten) en later mogen ze dan op een blad papier oefenen wat ze net geleerd hebben. Natuurlijk is dat ook educatie, maar educatie (of leren, want educatie klinkt gewoon al erg zwaar, vind u niet?) is zo ontzettend veel en veel meer dan dat. Het begint al vanaf een baby geboren wordt. Elk woord dat mama of papa tegen het kindje zegt is om het kindje iets te leren. Bij het aankleden vb…dan praat je tegen je kleintje en je verteld wat er gaat gebeuren. “Kijk, nu gaan we jou trui aandoen, even over je hoofdje, nu deze arm, waar is je handje dan?? En nu nog deze arm, kiekeboe, daar is je handje weer! Nog even de knoopjes dicht doen en we zijn klaar! Wat ben jij een knappe meidjongen!” De baby leert op dit moment zo enorm veel, ook dat is educatie! Later als de peuter helpt om tafel te dekken bv en je vraag om bordjes op tafel te zetten voor alle kindjes. (hoeveel bordjes heb je dan nodig?) dan ben je eigelijk aan het rekenen met het kindje. En zo zijn er de ganse dag door leer momentjes die natuurlijk niet direct worden bezien als leren en nee, je gaat met peuters niet in een klas aan tafeltjes zitten om ze het alfabet te leren opzeggen. Maar je kan het misschien wel een liedje leren over het alfabet. Of het verkeer, of de dieren, of de lente…of wat dan ook want ook dat is leren.

Welkom kind heeft niet voor niks protocollen over hoe je met kinderen pedagogisch verantwoord om moet gaan. Als gastouder dien je daarmee akkoord te gaan en dat toch min of meer toe te passen in de opvang. Daarnaast zorgt natuurlijk ook de cursus KIKi (veelzijdige vroegschoolse educatie) ervoor dat we als gastouders onze kennis opfrissen en uitbreiden. En dat we onze kennis op een speelse manier kunnen overbrengen naar die kleine kapoentjes!

Natuurlijk moet het in de eerste plaats allemaal leuk zijn! Maar vanuit dat leuk zijn is er heel wat ruimte voor leren. Tenminste, zo denk ik erover! Wat denken jullie?

Advertisements
Standard

One thought on “Educatie of plezier in de opvang?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s