Kliederen deel 2

Afbeelding

Wat een geweldig leuke activiteit was dit.

Kiki (3j), Samsam(3j), Pipo (1j), Max (1j), Bibi (bijna 1j) en Bobbie (3j) konden niet wachten tot we naar buiten gingen om te kliederen. De ouders waren vooraf verwittigd zodat ze de kinderen die dag allemaal kleding aanhadden die echt vies mocht worden. En dat was nodig!

Vooral Kiki, Max, Bobbie en Samsam vonden de activiteit super! Bibi en Pipo vonden het allemaal maar raar en wilden liever lekker gaan spelen. Dat mag natuurlijk ook.

De andere kinderen kregen als eerste verf aangeboden. Vergeet potjes en verfborstels tijdens deze activiteit. De verf werd gewoon op het blad op tafel en over hun handjes gespoten. Dat was natuurlijk geweldig! Lekker met handjes verven en kliederen, dat is leuk! Alle kleurtjes werden gemengd en de mooiste kunstwerken kwamen nu al tevoorschijn. Na een tijdje gaven we de kinderen ook zand. Dat konden ze mixen met de verf en dan krijg je een soort van dunne klei. Daar kan je natuurlijk weer net iets anders mee dan enkel met verf. Bobbie ging zo op in deze activiteit dat hij de wereld om zich heen vergat. Zo leuk om dat geconcentreerde gezichtje te zien! Hij is net 1 jaar en houdt eigelijk nog niet van kleuren ofzo, maar dit vond hij geweldig en ik genoot echt van zijn gezichtje. Zo leuk om deel te mogen uitmaken van de ontdekkingsreis van een kindje! Deze verfmengeling werd goed verkend op alle mogelijke manieren. Het zand vloog tot tegen de ramen (nota aan mezelf: Volgende keer de ramen wassen NA deze activiteit ipv de dag ervoor, dat schiet niet op!) maar dat is allemaal niet zo erg, kinderen moeten zich kunnen uitleven en in deze activiteit is het doel zeker niet om iets te knutselen, wel om zand, verf en lijm op een andere manier te ontdekken. En kinderen blijven kinderen dus ze zullen al wel eens met het mengsel gooien, of proeven (natuurlijk hou ik dat tegen, maar ze zullen er ook niet dood van gaan en lekker is het niet, dus een 2de hapje zullen ze niet nemen.)

Toen de lijm erbij kwam (gewone behangerslijm) was het feestje compleet. De gladde structuur van deze lijm geeft weer een heel ander mengsel. Dat is gek dat het mengsel weer heel anders aanvoelt! Kiki merkte dat ook en vertelde dat het nu bijna weer glad was. En dat klopt ook, de structuur wordt helemaal anders. Nu krijg je een soort dunne klei. Als je dit laat uitdrogen wordt het ook best hard, maar ook erg brokkelig. Niet direct geschikt om mee te geven met de kinderen, maar dat moet ook niet, het doel van deze activiteit is het ontdekken van dit mengsel, niet om er een knutselwerkje mee te maken dat ze mee naar huis kunnen nemen.

Samsam en Bobbie waren ondertussen lekker aan het mengen, kliederen en telkens weer het mengsel tussen hun handjes te wrijven, knijpen enja, er ook mee gooien op het papier. De kleren hingen helemaal vol, dat hoort er ook bij. Het was groot feest en er werd wat afgelachen en gegild, want zo vies worden….dat mag natuurlijk niet altijd, maar dat is altijd wel erg leuk!

Toen iedereen was uitgekliederd, hebben we buiten een paar emmers warm water gezet om handjes te wassen. De vieze kleding werd ook buiten uitgedaan, dan heel vlug naar binnen, want dat was best fris waar mijn stagaire ze terug aankleedde terwijl ik buiten opruimde. Het lijkt veel werk om dat allemaal op te ruimen, maar uiteindelijk valt dat best mee als je zorgt dat de tafel bv goed beschermd is met een aantal plastic zakken en daarop beganpapier waarop ze hun gang kunnen gaan met het mengel.

Deze activiteit doen we zeker nog een keer!

Groetjes,

Myriam

 

 

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s