Thema dieren

Afbeelding

Tijdens de Kiki training die ik volg bij gastouderbureau Welkom Kind Tilburg wordt er van me gevraagd om met verschillende thema’s te werken. Dat deed ik voordien ook al, enkel betrek ik Kiki nu veel meer in het thema. Voordien woonde Kiki natuurlijk ook nog niet bij ons.

Deze periode werken we dus rond het thema dieren. Dat is een ontzettend dankbaar uitgebreid en tegelijk moeilijk thema. Er zijn gewoon ontzettend veel dieren dat het ook al vlug een valkuil wordt als je alle dieren wil behandelen. Dat is gewoon veel te veel. En toch doe ik dat, want het is ook een mooie kans om de kinderen in contact te brengen met alle dieren. Dit klinkt best verwarrend, dat begrijp ik best, daarom dus nu een poging om het een beetje uit te leggen. Het is gewoon zo dat er enorm veel dieren zijn, en dan beperk ik me tijdens dit thema al tot de ‘gewone’ dieren. Die met 2 en 4 poten, de vogels en de zoogdieren dus, met een klein uitstapje naar de slangen. De vissen, insecten en spinnen behandel ik tijdens een ander thema. Voor de vissen zal dat het thema (onder)water worden en voor insecten en spinnen natuurlijk het thema kriebelbeestjes. Dat is ook een ontzettend leuk thema. Maar goed, terug naar het dierenthema. Het voordeel van met erg jonge kinderen te werken is dat ze nog niks moeten leren. Ik bedoel daarmee dat er geen toetsen zijn op het einde van het thema. Ze pikken op waar ze iets mee willen doen en wat ze interessant vinden. Van daaruit dat ik dus gewoon een hele berg dieren aanbied. De kinderen bekijken wat ze ermee willen en dat kan ook gewoon niks zijn. Er is een knuffel van een tijger die ze bijna kapot spelen, er is een knuffel van een ezel waar ze niet naar om kijken en dat is allemaal prima. Als je kinderen vrij laat in deze keuzes kan je versteld staan van hun  opmerkingsvermogen. Ze ontdekken zelf verschillen bij dieren. Een eend heeft bv andere poten dan een kip en toch hebben ze allebei vleugels. Daar kan ik dus weer iets mee, en nog een keer, er volg geen toets nadien, maar het kan ook echt geen kwaad om even te zeggen dat een eend zulke poten heeft omdat een eend daarmee moet kunnen zwemmen en een kip heeft andere poten omdat een kip niet zwemt maar wel graag de grond omwoelt om naar wormpjes te zoeken. Dat begrijpen kleuters van 2-3 jaar al erg goed!

Het thema dieren is ook enorm leuk om dingen te knutselen! Zo hebben we al een enorme lange slang gemaak van allemaal gekleurde toiletrolletjes achter elkaar aan een touw. De kinderen mochten de lege toiletrolletjes schilderen in een kleur die ze zelf wilden. En nee, dat moest niet perse bruin of groen zijn. Wij hebben een erg kleurrijke slang met roze, geel, blauw en sommige rolletjes zijn zelfs met stippen of strepen. Moet kunnen toch? De kinderen vonden het geweldig om samen iets te maken. Het is zo enorm simpel en toch spelen ze elke dag met hun eigen slang. Daarnaast hebben we ook vrolijke slangen gemaakt door stevig karton in de vorm van een slang te omwikkelen met wol, allerlei kleuren door en naast elkaar. Ook weer erg simpel om te doen (al heb ik hier gemerkt dat de meiden dit makkelijker vinden dan de jongens in deze leeftijd), Maar het resultaat mag er ook weer zijn. Natuurlijk komt moederdag ook om de hoek piepen, ttz, op het einde van de week, en daar moeten we natuurlijk ook nog iets mee doen. Het is zeker niet simpel om iets te vinden dat alle kinderen kunnen maken, maar ik ga ze op stevig papier een madelief laten inkleuren. De jongsten met verf, de ouderen met propjes crepepapier. Als ik er dan in vrolijke letters het woord Ma-de-lief(ste) onderschrijf, op deze manier, dan ben ik er zeker van dat er veel mamahartjes smelten. Eigelijk moet het ook niet echt uitmaken wat je maakt, als de kinderen het maar ZELF kunnen maken. Daar zijn mama’s toch het allergelukkigst mee. Het is allemaal erg lief bedoeld van de leidsters die alles voor de kinderen doen terwijl de kinderen toekijken, Maar de kinderen leren er niet van, gaan zich alleen maar vervelen omdat ze niks mogen doen en worden dus vervelend en de mama’s hebben vaak zoiets van” “tja, dan had ik het ook wel zelf kunnen maken als mijn kind er (bijna) niks aan heeft mogen doen. Maar we wijken af! Dit dus even als tussendoortje, In het dierenthema wil ik de kinderen ook nog schminken als dier! Ook dat wordt erg leuk, want elk kind houdt van geschminkt te worden. De thematafel heb ik deze keer samen met de kinderen ingericht! Dat is ook altijd leuk om te doen. Ze zoeken dan zelf wat ze wel en niet op de tafel willen hebben, resultaat is wel altijd een goed gevulde tafel met erg veel speelgoed, boeken en puzzels en natuurlijk moest onze knutselslang er ook bij liggen. Kiki mocht deze keer toekijken, want hoewel hij ook een dier is, mag hij nu bij ons, de kindjes staan Myriam, hij moet niet op de tafel om te werken, dat moeten de andere dieren maar doen!

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s