Met vallen en opstaan!

Boem zegt Max (1j)  als hij voor de 1000ste keer op zijn billen valt. Gelukkig draagt hij een luier en doet het dus geen pijn. Bibi (11 maanden0 kijkt hem verbaasd aan terwijl ze haar best doet om zich op te trekken aan onze salontafel om  dan heel voorzichtig, voetje voor voetje een paar stapjes langs de rand te zetten. Pipo (net 1j) bekijkt alles vanop een afstandje om dan plots, als een duiveltje uit een doosje, recht op zijn knietjes naar de auto’s te ‘kruipen’. Al kan je die manier van kruipen niet echt kruipen meer noemen. Het is eerder op de knietjes lopen. Bumba, net 7 maanden bekijkt alles vanuit de box om dan heel enthousiast op en neer te springen. Geweldig dat hij dan ook nog eens los van de bodem van de box komt bedenk ik me.

Geweldig toch, al die manier om te kruipen en te leren lopen. Elke keer als ik denk dat ik alle mogelijke manieren nu toch wel heb gezien, bedenkt een kind toch wel weer een andere manier om zich voort te bewegen. Pip bv, zijn wipt op haar billen verder en dat gaat ook best snel. Het voornaamste is dat ze komt waar ze wil zijn! En bij al dat kruipen, rechtstaan, lopen en proberen te stoppen. Dat is vaak nog het moeilijkste horen natuurlijk de nodige valpartijen en daarbij horen dan weer blauwe plekken. Dat is normaal. Ouders schrikken wel eens als hun kind plots een blauwe plek heeft op zijn/haar knietje. Tot die moment hadden ze namelijk een baby die eigelijk gewoon bleef liggen en dus erg weinig kans had op blauwe plekken. Dan is natuurlijk die eerste echte blauwe plek even schrikken. Vooral als het kind het dan ook op een hartverscheurend huilen zet. Niet zozeer van de pijn, eerder van de schrik want zo opeens vallen, dat is toch wel even schrikken. Als ouder schrik je je dan ook te pletter, eerst hoor je een bonk en dan een gil die overgaat, soms na een paar seconden doodse stilte (dan bereidt het kind zich voor om alle lucht uit zijn longetjes te gooien in een soort oerschreeuw) en dan keihard gillen/huilen. Je zou voor minder een hartverzakking krijgen! Gelukkig blijkt er meestal bijna niets aan de hand, en zijn de kinderen ook erg vlug getroost om dan vrolijk verder te doen met wat ze bezig waren, namelijk leren lopen/kruipen.

En dat vind ik dan weer zo enorm knap van de natuur. Op een bepaald moment willen kinderen zichzelf gewoon verplaatsen. Terwijl ik dan met mijn volwassen verstand denk dat het toch wel handig is als je overal gewoon naartoe gedragen wordt. Nee, elk kind wil vroeg of laat zich verplaatsen, ik weet niet of al ontdekt is waarom dat zo is, maar het is wel gewoon zo. het ene kind is daar wat vroeger mee dan het anderen. Bumba probeert al 2 maanden met man en macht om te kruipen en nu tijgert hij vlugger dan ik ooit een ander kind heb zien doen. Bibi daarentegen is heel erg voorzichtig en Pip heeft nog wat tijd nodig. Zij trekt zich nog niet op om te gaan staan. Maar dat is niet erg, dat komt wel.

De meeste kinderen zetten hun eerste stapjes tussen de 12 en de 15 maanden, en als we dan echt het gemiddelde nemen dan kunnen we zeggen dat de meeste kinderen hun eerste vrije stapjes zetten zo rond de 13 maanden. Maar er zijn ook erg veel kinderen die vroeger of later pas lopen. Kinderen die al op 9 of 10 maanden rondrennen (volgens mij wordt Bumba zo eentje) en dan zijn er ook kinderen die hun eerste stapjes pas zetten rond of zelfs na 18 maanden.  Als een kind op 18-20 maanden nog helemaal geen moeite doet om zich recht te trekken of te stappen kan je best eens even langs een kinderarts gaan. Maar ook dan kan het gewoon zijn dat het kind er gewoon nog even niet aan toe is. Er gaan verhalen genoeg rond van kinderen die van de ene dag op de andere gaan stappen. De ene dag willen ze amper vooruitkomen, de dag nadien rennen ze het huis rond. En waarom die verschillen dat weet nog niemand. Het ene kind is nu eenmaal erg voorzichtig, zoals Bibi, zij stapt wel, maar enkel als ze genoeg steun voelt, dus aan een tafelrand, of als je haar 2 handjes vasthebt. Het andere kind is misschien eerst met andere dingen bezig, zoals leren praten. Nog een ander kind wil wel echt leren stappen, zoals Bumba. Zoveel kinderen, zoveel verschillen.

Ook het hebben van ‘o-benen’ of x-benen’ is normaal. Meer nog, de meeste kindjes worden geboren met een lichte vorm ‘o-benen’ en als ze gaan lopen hebben de meeste kindjes ‘x-benen’. Pas rond de leeftijd van 5-7 jaar gaan de benen zich strekken en komt dat allemaal helemaal goed. Ook dat hoort er gewoon bij.

Tot slot nog dit: als het kindje kan lopen moet het plots en heel dringend ook een nieuwe vaardigheid leren, namelijk….stoppen met lopen. De meeste dreumessen die leren lopen lijken zowat te rennen, blijkbaar is zo snel mogelijk gemakkelijker dan traag stappen. Maar dan moet het kind nog leren om midden in een ruimte stil te gaan staan. Ook daar zie je veel valpartijen en veel verschillen tussen de kinderen. Het ene kind laat zich zowat gewoon op zijn/haar billen vallen, het andere rent gewoon door tot het iets tegenkomt en knalt daar dan tegenaan, met de nodige blauwe plekken tot gevolg! Ook dat is erg normaal en heeft niks te maken met dat het kind de muur of de kast niet ziet, maar dat heeft dus gewoon te maken dat het kind nog niet kan stoppen met lopen. Dat is ook nogal wat, dat wil zeggen dat het kind zijn lichaampje dat in beweging is plots moet laten stilstaan EN het evenwicht moet bewaren om niet om te vallen. Voor degenen die hebben opgelet in de natuurkundelessen: een lichaam dat in bewging is wil in beweging blijven! Het vergt dus best veel van de kleine peuter om dat lichaam tegen te houden en uit de beweging te halen. Het lijkt allemaal zo simpel als je volwassen bent en al jaren loopt en rent. Maar dat is het dus allemaal niet.

Hoe dan ook, het belangrijkste is, volgens mij om kinderen te stimuleren in hun zoektocht om zich voort te bewegen, hen uit te dagen om op andere manieren te bewegen bv door een peuter stormbaan te maken, maar vooral te genieten van hun zoektocht! Want zich voortbewegen willen ze allemaal, vroeg of laat!

 

Fijne dag,

Myriam

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s