Opruimen!

Kinderen die spelen maken “rommel”. “Rommel” tussen haakjes omdat speelgoed in mijn ogen nu niet direct rommel is. Het blijft speelgoed, het ligt enkel door heel de woonkamer verspreidt en zit niet meer netjes opgeruimd in bakken/kast.

We zijn het er allemaal over eens dat kinderen gewoon lekker moeten kunnen spelen. Elke ouder weet dat zelfs 1 kind veel rommel kan maken. Laat staan dat er 6 kinderen zijn. En spelen mag, maar opruimen hoort erbij. En iedereen helpt hier met opruimen. Dat is dan ook dé vraag die ik het meeste krijg van ouders “hoe laat je in godsnaam de kinderen opruimen?”

Dat opruimen is niet zo moeilijk zolang je maar een aantal simpele regels volgt.  Hier in huis werkt het althans prima.

1. Zorg tijdens het spelen al dat de kinderen niet teveel verschillend speelgoed door elkaar gooien. Hier zit veel speelgoed in bakken en ze mogen gerust 2 of 3 grote bakken en 1 of 2 kleine bakken voor mijn part helemaal uitladen. Dat is meer dan genoeg speelgoed voor iedereen om lekker te kunnen spelen. Tijdens het opruimen is het ook nog overzichtelijk.

2. Kondig het opruimen ruim op tijd aan. Zeg niet plots:”Nu gaan we opruimen”. Kinderen moeten de tijd krijgen om hun spel af te ronden. En ik weet best dat kinderen nog geen tijdsbesef hebt, maar als je nu elke dag een kwartiertje op voorhand zegt dat ze over een kwartier gaan opruimen dan groeit dat besef best wel. Daarnaast kan je ook een klok gebruiken. Als de grote wijzer bovenaan staat dan gaan we opruimen of een keukenwekker gebruiken of iets dergelijks. Na 5 minuten herhaal je dat nog een keer, dan zeg je natuurlijk dat we over 10 minuten alles opruimen en je zegt erbij dat ze stilaan moeten afronden waar ze mee bezig zijn, als kindjes bv een toren aan het bouwen zijn dat ze moeten zorgen dat de toren vlug af is, de poppenmoedertjes moeten vlug hun baby’s nog eten geven en zorgen dat ze snel gegeten hebben. Ik ga altijd mee in het spel van het kind op dat moment. Want gewoon zeggen “zorgen dat je dadelijk klaar bent” dat werkt niet bij 3-4 jarigen.

Nog eens 5 minuten later waarschuw ik hen dat we nu echt wel heel snel gaan opruimen en dat ze nu echt bijna klaar zijn met spelen. Ik zeg hen al wat we na het opruimen gaan doen (en soms is dat gewoon, ander speelgoed pakken of ervoor zorgen dat we terug een vloer hebben zodat de ruimte terug overzichtelijker wordt en de kinderen terug plaats hebben om te spelen)

3. Kondig het echte opruimen aan met een opruimliedje. Wij zingen ” ‘t is tijd om op te ruimen” of “opruimdag” (van de sprookjesboom). Dat zorgt ervoor dat het opruimen ook gewoon een leuke activiteit wordt.

4. Zorg dat het opruimen overzichtelijk is voor hen. Codeer de bakken/kasten ed….als kinderen weten waar wat moet dan is het voor hen ook veel leuker om op te ruimen. Ze moeten je dan niet constant komen vragen waar iets hoort. Dat maakt dat het opruimen veel rustiger verloopt.

5. Geef duidelijke opdrachten. Zeg niet zomaar “ruim alle speelgoed op”. Natuurlijk is dat wat je wil bereiken, maar dat is voor een kind veel te groots. Geef elk kind een eigen opdracht. Zeg bv “Tim,jij ruimt alle blokken op en Sam, jij doet alle auto’s in de bak.

6. Maak van opruimen een leuke activiteit! Vaak is opruimen iets dat erbij hoort, maar dat door ouders/opvoeders als iets wordt gezien dat vervelend is en dat wordt ook zo doorgegeven aan de kinderen. Maak er gerust een spel van. “wie kan de meeste auto’s dragen en in de autobak doen?” “Wie vindt de meeste groene blokken om in de bak te doen”, “Wie is er zo sterk dat hij/zij alle knuffels kan dragen en in onze knuffelhoek kan leggen?”  Of zet een liedje op en daag de kinderen uit om alles opgeruimd te hebben voor het einde van het liedje. Kinderen houden van uitdagingen en kinderen houden ervan om anderen te plezieren, deze 2 eigenschappen kan je perfect combineren.

7. Doe zelf mee! Zeker in het begin hebben kinderen nodig dat je hen helpt, later kunnen, vooral de oudere kleuters (4/5 jaar) best wel zelf opruimen. Laat zien dat je het zelf niet erg vind om op je knieën te gaan en op te ruimen. Als jij dat al zuchtend en steunend doet dan gaan kinderen opruimen ook als een vervelend klusje zien.

8. Stimuleer kinderen door hen aan te moedigen en vergeet vooral niet om complimentjes te geven! “Wow Maarten, wat goed van jou” ” Echt waar? Heb jij nu al alle blokken in de bak gedaan? Wat knap van jou!” “Sanne, wat ben jij goed bezig, jij hebt al bijna alle poppen in de poppenbak gelegd, wat snel van je!” Na afloop krijgen alle kinderen hier een ‘high five’. Dat is hun beloning voor het (helpen) opruimen

9. Opruimen is vaak een tussen activiteit, zoals ik in punt 7 zei kan je van opruimen een leuke, volwaardige activiteit maken. Herhaal tijdens het opruimen wat er na het opruimen gebeurd. Dat kan vanalles zijn, je kan bv willen gaan wandelen, boodschappen gaan doen, knutselen, lunchen. Als kinderen weten waarvoor ze iets doen zullen ze ook vlugger iets willen doen. Wij willen toch ook graag weten wat we doen en waarvoor, Kinderen zijn niet anders.

10. Wordt niet boos als het eens een dagje niet gaat of minder goed gaat. Vooral als er peuters bij zijn is opruimen vaak moeilijk. Peuters hebben namelijk nog wel eens de neiging om de blokken die de kleuter vol trots in de bak heeft gelegd er weer uit te gooien. Dat kan frustrerend zijn voor de kleuter. Sommige kleuters kunnen daar ook erg verdrietig van worden want hij/zij heeft zo flink opgeruimd en nu maakt die kleine peuter weer alles rommelig. Troost dan maar de kleuter en help hem om alles snel weer op te ruimen.

Daarnaast hebben ook kleuters niet altijd evenveel zin om op te ruimen, dat is niet meer dan normaal! Help dan zelf maar wat extra mee. Boos worden helpt echt niet om hen sneller te doen opruimen. Meer nog, als je boos wordt eindigt het er vaak mee dat het kind overstuur is en zit te huilen en dat je zelf alsnog alles zelf kan opruimen. Dan kan je er beter een spel van maken en samen vlug opruimen.

Ik volg bovenstaand lijstje en hier werkt dat erg goed. Opruimen is allang geen vervelend momentje meer maar een leuke (tussen)acitiviteit.

Veel succes!

Myriam

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s