Naar de efteling!!!

efteling logo

Wat een dag, wat een superleuke dag!!!
Al weken keken de kinderen ernaar uit en gisteren was het dan eindelijk zover. Ons uitstapje naar de efteling met de kindjes van de opvang. Bijna alle kindjes gingen mee en dus stonden om 10.30 uur klaar om met 10 kindjes de efteling te gaan verkennen. Onze jongste deelnemer, net 1 jaar oud en de oudste is 6 jaar. Dat was dus best een uitdaging! Gelukkig vonden we nog een mama en papa bereidt om mee te gaan. Die extra handen en ogen waren erg hard nodig!
Als eerste zijn we, omdat de wachttijd toen nog doenbaar was met onze bende naar het carnaval festival gegaan. De wachtrij doorkomen en dan de trap op en af is al een heel avontuur voor onze kleuters. De jongsten werden gedragen, de andere kropen of klommen zelf omhoog, dat gaat meestal erg vlot, naar beneden is iets anders en ging dus een beetje trager, maar allemaal zijn ze goed beneden geraakt. De medewerkers van de efteling waren erg behulpzaam en hebben de kinderen mee in de wagentjes geholpen. Tijdens de rit reageerde elk kind natuurlijk op zijn of haar eigen manier. Sommige kindjes komen best vaak in de efteling, het is voor hen niet meer nieuw om te zien, voor andere was het wel allemaal helemaal nieuw! En dat was genieten, ook voor ons, van hun verwonderde gezichtjes, hun verbazing over alles. Met grote ogen en open mondje zaten ze rond te kijken. Al te vlug was het ritje gedaan en moesten we weer verder. Maar niet zonder naar de foto’s te kijken die efteling maakt tijdens de rit. Wat stonden we er allemaal gek op!
Onze kindjes kregen honger na dit ritje dus zijn we eerst maar een plekje gaan zoeken om te eten. We kozen hiervoor een (nog beetje nat) grasveldje uit in de buurt van droomvlucht. Er staat daar namelijk een locomotief van een trein waar de kinderen in mogen om te spelen. Het broodje kon dus niet vlug genoeg op zijn zodat ze met z’n allen in de trein konden spelen. Onze jongste spruit verkende ondertussen het grasveldje door lekker rond te rennen. Een andere peuter die nog net niet helemaal alleen kan lopen ging er toch vandoor door achter haar kinderwagen aan te rennen. Het was erg mooi om haar trots te zien rennen. Op het grasveldje was ook tijd en plaats om de kinderen te verschonen en met de anderen zijn we langs een toilet gegaan. Dat kost allemaal ook net iets meer tijd dan wanneer je met 1 of 2 kinderen naar de efteling gaat en een toiletbezoek moet dus echt ingepland worden.
Omdat de kinderen na dit spel nog lang niet uitgespeeld waren besloten we om naar het land van laaf te gaan, daar staan namelijk 3 leuke glijbanen. De laagste glijbaan werd druk bezocht door de kleinsten, de wat oudere kinderen klommen helemaal naar boven om van de grote glijbaan te gaan. Onze grootste jongen nam zijn kleine zus zelfs helemaal mee naar boven om samen van de grote glijbaan te gaan, wat een feest was dat! Grote broer helemaal trots omdat hij dat mocht en kleine zus superblij omdat zij, samen met grote broer, lekker van de grote glijbaan naar beneden kon glijden.
Ondertussen was het al 2 uur en dus hoog tijd om het sprookjesbos in te duiken. De jongste 2 deden lekker even hun oogjes toe voor een klein dutje. De anderen keken hun oogjes uit en wij keken onze ogen uit om niemand kwijt te raken. Er werd heel erg vaak tot 10 geteld tijdens deze dag 🙂 Doornroosje, de kabouters, vrouw holle, hans en grietje, raponsje, roodkapje….onze kinderen konden er bijna geen genoeg van krijgen. Bij holle bolle gijs moesten ze natuurlijk ook allemaal papier in de mond gooien. Gelukkig had ik een hele krant bij. In het sprookjesbos, bij de herauten hebben we nog even een pauze genomen. Eerst een verplicht toiletbezoek waarbij de kleintjes ook weer verschoond werden. Daarna hebben we nog lekker allemaal samen een ijsje gegeten en plots was het al bijna tijd om naar de uitgang te gaan. Wat was de tijd voorbij gevlogen. We hebben nog een bezoekje gebracht aan de indische waterlelies, even de reus proberen wakker te roepen en nog een kort blitsbezoekje bij de sprookjesboom. Die moesten we natuurlijk toch heel even zien. De kindjes waren ondertussen allemaal echt wel erg moe van het rennen. Gelukkig hadden we een grote wandelwagen bij waar er wel 7! kindjes inkunnen als het moet. Het duwen wordt dan wel erg zwaar, maar dat namen we er graag bij. Verder nog 2 aparte kinderwagen dus enkel onze grote jongen van 6 jaar liep nog op dat moment. Ook hij was best moe, maar toch bleef hij moedig verder lopen.
Bij de uitgang stonden al een paar ouders te wachten, natuurlijk waren ze allemaal erg benieuwd naar hoe de dag verlopen was. De kinderen waren blij om hun mama’s en papa’s weer te zien en hadden heel erg veel te vertellen!
Gelukkig waren alle ouders goed op tijd en kon iedereen lekker op tijd naar huis voor een badje, wat eten en dan een lekker bedje. Ik denk dat alle kinderen erg goed geslapen hebben!

Deze dag was best vermoeiend en had nooit door kunnen gaan zonder de hulp van GJ en de mama en papa die meeliepen. Ik had die extra handen en vooral de extra ogen om de kinderen in de gaten te kunnen houden echt wel nodig. Maar wat heb ik genoten!!
Van de snoetjes van de kinderen, hun spontaniteit (vragen zoals: is dat echt water nat? of opmerking als “kom snel, want Woezel smelt” ipv het ijsje van Woezel smelt), de lachjes op hun gezicht, hen vredig zien slapen, het knuffelen. Wat me ook zal bijblijven zijn de blikken en opmerkingen van andere bezoekers. Vaak liepen er 6 of 7 kinderen in mijn buurt en dan hoorde ik mensen opmerkingen zuchten als” Oh my god, 7 kinderen, dat moet je maar kunnen”! Zo grappig, vaak spraken mensen ons ook gewoon aan over de grote kinderwagen, daar zijn namelijk 4 zitplaatsen in en dat zie je niet elke dag. Al die opmerkingen en contacten maakten deze dag erg leuk.

Wat mij betreft is er een nieuwe traditie geboren!

Groetjes,
Myriam

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s