Kiki training 8 bij Welkom Kind Midden en West Brabant

Het gaat snel nu, de 8ste avond stond gisteren op het programma. Het was even nog best spannend of ik aanwezig kon zijn. GJ moest werken en mijn babysit liet het dinsdagavond pas afweten. Dat was dus vlug op zoek naar iemand anders, maar het is gelukt en mijn eigen kleine Kiki is goed in bed geraakt op een redelijk tijdstip! Want die kleine draak weet best hoe ze babysitters moet manipuleren om langer op te mogen blijven!

Deze avond stond in het teken van het observeren van kinderen en het contact met de ouders. Als eerste bespraken we het observeren van kinderen. Als eerste opdracht moesten we goed naar een collega kijken en dan later opschrijven wat je allemaal gezien hebt. Dat blijkt nog niet zo simpel te zijn want hoe observeer je nu eigelijk? Wat is dat trouwens, observeren? Is dat hetzelfde als kijken? We kunnen besluiten dat observeren kijken is, maar dan kijken met een doel. Je gaat doelgericht, professioneel en objectief naar een bepaald kind kijken. Dat doe je dan ook nog eens op verschillende momenten zodat je een goed beeld krijgt van het kind dat je observeert. Een kind kan zich namelijk toch wel anders gedragen op maandag omdat toen mama een beetje boos op hem was dan op donderdag wanneer hij zich lekker voelt.

Observeren is erg belangrijk om het kind te kunnen opvolgen en eventuele kleine en minder kleine probleempjes ivm de ontwikkeling van het kind tijdig te kunnen ontdekken. Als we observeren kijken we allereerst naar het gedrag van het kind. We observeren wat het kind doet, dat kunnen we ook noteren.Erg sec, gewoon opschrijven wat je ziet, zonder oordelen, emoties of wat dan ook. In stap 2 proberen we dan te ontdekken waarom het kind zich zo gedraagt. We willen inzicht krijgen in het gedrag. En als derde stap gaan we handelen naar het gedrag van het kind. Soms is het erg simpel…het kind geeuwt, dat zien we. We begrijpen hieruit dat het kind moe is en leggen het kindje dus in een bedje. Soms is het allemaal wat moeilijker, als een kindje op een bepaalde leeftijd maar niet wil lopen bv. Dan moeten we misschien wat verder nadenken om inzicht te krijgen in het gedrag en onze handelswijze zal ook aangepast moeten worden. Dan zullen we ook de ouders van het kindje bij stap 2 en stap 3 betrekken. Dat is erg belangrijk en daarvoor zijn dus de observatielijsten. Dan kan de gastouder bijhouden wat het kindje wanneer wel of niet doet. Soms heeft een kindje gewoon wat meer tijd nodig, soms is er echt meer aan de hand en is professionele raad en eventueel hulp toch noodzakelijk.

Zo komen we dan ook bij het contact met de ouders, want dat is ook uitermate belangrijk. Ouders kiezen voor een bepaalde gastouder omdat ouders zich goed en veilig voelen bij die gastouder. We hebben als gastouders  allemaal gemakkelijker en moeilijkere vraagouders. We willen natuurlijk liefst betrokken ouders die geinteresseerd zijn in wat we met de kinderen doen en die op tijd betalen. Echter de praktijk is soms wels eens anders. Dan is het belangrijk dat wij als professionals de eerste stap zetten. Als kinderen worden gebracht/gehaald is het niet de beste moment om heel veel te vertellen. Een oppasboekje kan hierin een uitkomst bieden. De gastouder kan in het boekje opschrijven hoe de dag van het kind verlopen is. Als ouders dan ook nog eens iets terugschrijven is dat extra leuk. We gaan ervan uit dat vraagouders wel betrokken willen zijn bij de opvang van hun kind(eren) maar vaak niet weten hoe ze dat kunnen doen. Dan is het weer aan de gastouder om de vraagouder te betrekken. Dat kan door bv een nieuwsbrief, dat kan ok door ouders te vragen om mee te denken over een activiteit, of door ouders uit te nodigen om een activiteit bij te wonen. Of hulp vragen bij een bepaalde activiteit. We kunnen ouders ook laten zien wat we doen met de kinderen door foto’s en filmpjes. Wel oppassen met het online zetten van dit beeldmateriaal. Foto’s op FB bv kunnen wel eens een eigen leven gaan leiden op internet. Altijd goede afspraken maken dus met je vraagouders! Daarbij is het  ook erg belangrijk dat gastouders respect hebben voor de autonomie van de vraagouders. Al telt dat, wat mij betreft, omgekeerd ook. Gastkindjes komen in mijn gezin terecht en dan verlang ik wel dat vraagouders ook respect hebben voor mijn gezin en woning. Kort gezegd, er moet een klik zijn tussen de vraagouders en de gastouder want als die klik er niet is of niet goed zit dan blijven de kinderen meestal niet (lang) in de opvang bij die gastouder.

Als laatste hebben we nog even een blik geworpen op de toekomst. De kikicurusus is bijna ten einde. Onze lesgeefster verklapte dat er wel plannen zijn voor nieuwe uitdagende opleidingen, maar dat het nog niet zeker is wat het zal worden. Eerst Kiki helemaal afronden, dan even rust om het einde van het jaar te vieren en dan beginnen we aan een nieuw boek!

 

Fijne avond!

Myriam

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s