Een heel belangrijk telefoontje

sinterklaas1

Donderdagochtend 4 december, Kiki (4j), Bibi (1j), Bumba (1j), Pipo (2j) en Samsam (3j) zitten aan de keukentafel hun fruit te eten. Plots gaat de telefoon, ik neem op “goedemorgen met Myriam” en ben helemaal verbaasd en stil als ik hoor wie er aan de andere kant van de telefoon zit. Sinterklaas!!!! De kindjes worden allemaal muiststil als ze dat horen! Sinterklaas heeft een probleem, een heel heel groot probleem! De pieten hebben al heel erg veel gesnoept, te veel eigelijk en nu hebben ze allemaal zo een buikpijn dat ze in hun bed liggen.”Alle pieten, Sinterklaas??” vraag ik. Jahoor, alle pieten hebben buikpijn van het snoepen! Sinterklaas is er helemaal super verdrietig van want…..zonder pieten kan er ook geen pakjesavond zijn! En dan zijn alle kindjes in Nederland en België verdrietig. Daarom belt Sint dus naar ons want hij weet dat bij ons heel flinke kindjes zijn, of onze kindjes geen zin hebben om zwarte piet te worden. Dat is wel heel erg moeilijk hoor, dan moeten ze eerst een paar oefeningen doen! “ja, ok, maar euh….welke oefeningen dan??” Sint heeft de oefeningen opgeschreven op een blad en dan dat blad in onze brievenbus gedaan. Ik ga vlug kijken en jahoor, ik vind een mooie gouden envelop. De kindjes doen de envelop open en er zitten wel 5 brieven in. Op de brieven staan oefeningen die de kindjes moeten doen voor ze zwarte piet zijn. “Prima Sinterklaas, we gaan oefenen en u hoort nog van ons. Maakt u zich maar geen zorgen, onze kindjes worden vast superknappe zwarte pieten!”

Met dit openingsverhaal heb ik onze activiteit pieten diploma ingeleid bij de kinderen. De jongsten snapten er niet veel van maar de Pipo, Samsam en Kiki vlogen in het verhaal en de fantasie! Als eerste heb ik hun gezichtjes zwart gemaakt met make up. Ik had vooraf wat  kartonnen dozen ingepakt en dat waren onze oefenpakjes.Een paar dozen waren leeg, in anderen zaten wat kralen of blokken zodat het net iets echter lijkt. In het Kiki thema “sinterklaas” vond ik een leuk pietendiploma maar op internet vind je er ook heel erg veel. In deze activiteit moesten de kinderen pakjes vanop de boot op de kade gooien en dan een pakjesparcour afleggen. Ik liet hen met een pakje in de hand over een stoel kruipen, door een kruiptunnel, over een paar kussens wandelen en als laatste van onze salontafel springen. Best moeilijk hoor! Ze moesten ook pakjes in de schoorsteen mikken. Hiervoor heb ik een hoge wasmand gebruikt zodat er toch wat uitdaging was. De kinderen stonden eerst heel dicht tegen de mand aan om alles in te gooien, stilaan liet ik ze (onder het mom dat zwarte pieten ook vanaf een ander dak de cadeautjes in de juiste schoorsteen moeten kunnen gooien) telkens een beetje verder achteruit gaan. Ze moesten pakjes doorgeven en opstapelen. Erg moeilijk hoor, al die pakjes op een grote stapel maar het lukte hen toch wel na een tijdje! Pakjes van de daken laten glijden was voor mij zelfs een uitdaging, want ik heb binnen niet zomaar een glijbaan. Buiten wel en gelukkig was het droog weer. Dus we gingen met ons allen naar buiten en daar hebben we dan die laatste taak nog gedaan. Dat we buiten stonden gaf ons ook een enorm voordeel want dan konden we heel erg hard zingen zodat Sinterklaas ons goed kon horen (Sinterklaas was in dit geval een heel behulpzame buurman) en natuurlijk belde Sinterklaas ons opnieuw op. De 3 oudste kinderen mochten elk even aan de telefoon komen om te horen of ze geslaagd waren in de oefeningen. Sinterklaas was super tevreden en helemaal blij. Als de pieten op 5 december nog zoveel buikpijn hadden dan wist Sint waar hij hulppieten kon vinden want natuurlijk waren onze kindjes allemaal helemaal geslaagd en hebben ze een echt pietendiploma behaald!

Deze activiteit vonden de kinderen echt superleuk! De voorbereidingen vallen mee en als je niemand hebt die je kan opbellen dan doe je alsof. Je laat je telefoon een paar keer rinkelen en neemt dan op. Je hebt dan niemand aan de lijn en speelt het verhaal dus gewoon zelf. Natuurlijk kunnen dan de kinderen niet even aan de telefoon met Sint spreken maar dat moet ook niet perse. Dat was hier een leuk extraatje! De kinderen genoten van het piet zijn, van het bewegen, van het nadenken en vooral, ze straalden toen ze het pietendiploma in ontvangst mochten nemen! Nog even het diploma wat kleuren en klaar waren ze!

 

Fijne pakjesavond!

Groetjes,

Myriam

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s