carnaval 2015

Het is alweer een tijdje geleden maar toch wil ik jullie nog heel graag vertellen over ons carnavalthema. Wat een leuk thema, elk jaar weer. Carnaval kan, ook voor heel jonge kinderen erg leuk zijn.

4 weken lang hebben we ons in dit thema gegooid. De koffer met verkleedspullen zorgt elke dag opnieuw voor heel mooi fantasiespel. Zo een koffer hoeft helemaal niet zo duur te zijn, bij mij zitten er ook gewone spullen in zoals een overhemd van een papa, een glitterrok van een mama, een pet van opa, een handtas van oma. Kinderen willen nu eenmaal imiteren en samen met de poppen spelen ze zo vaak ‘vader en moeder’. En dan verbaas ik me er weer over dat wij dat als jonge kinderen ook al deden, zou de tijd dan toch niet zo hard veranderd zijn als we allemaal zo graag willen geloven?

Tijdens het carnaval thema is verkleden natuurlijk een hoofdactiviteit. Om dat verkleden nog wat uit te breiden hebben we zelf maskers geknutseld. Dit jaar zaten we in de clowns en elk kind, groot én klein, heeft een eigen clown geschilderd. Er zijn echte kunstwerkjes uitgekomen. De maskers van de groteren hebben carnaval net overleefd, de kleinsten wilden het masker niet opzetten, dat moet ook niet, het is ook best eng om zoiets op je neus gedrukt te krijgen. Het schilderen vonden de peuters wel erg leuk, ze genoten van het wrijven met de verf, het gevoel op hun handjes, ze ontdekken dat als ze 2 (of meer) kleuren mengen er iets heel anders ontstaat.

En natuurlijk hoort bij carnaval ook muziek, lekker gek doen, kindergrime en gewoon genieten. Dat hebben we dus gedaan, we hebben zelfs 2 keer een kindercarnavalbal gehad dit jaar. het echte bal was gepland op een dag dat er een aantal kinderen niet aanwezig konden zijn, geen probleem, dan houden we op een andere dag toch een oefencarnavalbal! Natuurlijk hoort daar ook confetti, serpentines en kindergrime bij. Wat genoten de kinderen! En een paar dagen later deden we dan ons echt bal. Die dag vergeten we even alles wat opvoedkundig en educatief wordt verteld en gaan we gewoon lekker feesten. De muziek gaat wat harder (maar nog steeds op een aanvaardbaar niveau om de kinderen niet bang te maken), er zijn ballonnen, confettie, serpentines en als lunch eten we wafels met een toefje slagroom. Gezond? Niet echt, maar het is feest dus dat mag een keertje. En als ik naar de kinderen kijk, hun snoetjes, hoe ze genieten, dan geniet ik ook mee en daar gaat het toch om? Het opruimen nemen we er dan ook graag bij terwijl de peuters en kleuters liggen bij te komen in een bedje of op de bank. en vragen ‘wanneer doen we dit nog eens want dit is zooooo leuk!’

 

Fijne dag,

Myriam

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s