Training Meldcode Kindermishandeling bij Gastouderbureau Welkom Kind Midden en West Brabant

Als ze als kind
Als ze als kind niet altijd zo stil had hoeven zijn had ze vandaag misschien het hoogste lied gezongen,
als ze als kind niet altijd zo alleen had hoeven zijn had ze vandaag misschien al lang iemand gevonden.
Als ze als kind niet altijd zo bang had hoeven zijn had ze vandaag misschien van iemand durven houden,
als ze als kind niet altijd zo’n puinhoop had gezien had ze vandaag misschien kastelen kunnen bouwen.
Als ze als kind de warmte van de zomer had gekend was ze die warmte in haar winter nooit verloren,
als ze als kind de warmte van een nest had gekend had het haar hele leven lang niet zo gevroren.
Als ze als kind niet al zo oud had hoeven zijn had ze vandaag nog een kinderlied gezongen,
als ze als kind gewoon een kind had kunnen zijn was ze vandaag als een kind opnieuw begonnen.
Liselore Gerritsen (Uit: Oktoberkind, 1984)

Zo begon de training, en meteen was de toon gezet. Een heftige avond met een zeer zwaar onderwerp. Kindermishandeling! Een groot taboe in onze samenleving, maar de cijfers liegen er niet om. 1 kind per klas heeft te maken met kindermishandeling, per week sterft 1 kind aan de gevolgen van kindermishandeling, ja, hier, in onze moderne samenleving, in ons Nederland waar iedereen de mond vol heeft over positief opvoeden, over hoe men moet omgaan op een juiste manier met kinderen, 1 kind per week!!! En amper 1% van de daders komt voor de rechter.
Tijdens een zeer interessante training, gegeven door Ron van Kiki – Kansen in Kinderen werd duidelijk dat kindermishandeling inderdaad veel voorkomt, veel meer dan men zou denken of vermoeden, maar dat er inderdaad vaak te weinig gebeurd om het kind te helpen. Gelukkig hebben de deelnemende gastouders nu handvaten gekregen over wat ze moeten doen als ze een vermoeden hebben dat een kind in de opvang mishandeld wordt. Zo is oa uitgelegd hoe je dan met het kind kan praten. Je zorgt voor een veilige omgeving waarin je echt in contact staat met het kind en natuurlijk moet je erop letten dat je het kind geen woorden in de mond legt! We weten nu ook duidelijk welk stappenplan we moeten volgen om het kind in deze situatie te helpen, de stappen zijn duidelijk, het uitvoeren lijkt mij moeilijker, maar het kind is het allerbelangrijkste, het kind heeft recht op een veilige, schone omgeving om te kunnen en mogen ontwikkelen. Het is ook niet altijd noodzakelijk dat het kind uit huis geplaatst wordt, soms zijn er andere oplossingen mogelijk, het belangrijkste is dat de omgeving veilig wordt voor het kind. Het kind zal ook altijd loyaal blijven aan zijn ouders, ook al zijn het de ouders die hem mishandelen. Dat maakt het vaak ook moeilijk om de mishandeling te ontdekken, voor een kind dit uitspreekt is er vaak heel veel gebeurd, te veel gebeurd, en sommige kinderen praten nooit, ze zijn te bang! Gelukkig zijn er ook andere signalen waaruit je kan opmaken dat er iets mis is met het kind of in de omgeving van het kind. Vaak heb je ook wel een buikgevoel dat het niet goed zit ergens. Volg dat gevoel, vertrouw erop in die mate dat je gaat uitzoeken of je gevoel juist is, praat met collega’s, met Welkom Kind, eventueel kan je info vragen bij Veilig thuid (het vroegere AMK) want 1 kind per week!!! Kindermishandeling stopt nooit vanzelf!
Het was een heftige avond, vol verschillende emoties bij iedereen. Deze training heeft bij mij toch nog wel even doorgewerkt in mijn hoofd, maar ik ben wel blij dat ik nu duidelijk weet hoe het eigelijk moet, dat ik nu weet hoe ik  een kind kan helpen moest ik in mijn opvang een kindje krijgen dat te maken heeft met kindermishandeling, want…..1 kind per week!

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s