Welkom Kind Midden en West Brabant – Zelfvertrouwen bij kinderen

Dinsdag 13 oktober organiseerde Welkom Kind Midden en West Brabant een open avond over het thema Zelfvertrouwen bij kinderen. Als spreekster was Meta van Lindekracht uitgenodigd. Meta is naast pedagoge, kindertolk en babycoach ook moeder van 4 jonge kinderen dus ze kan naast een opleiding ook putten uit persoonlijke belevingen. En dat merk je in haar lezingen.

Meta kan heel erg duidelijk de theoretische, misschien wat saaie kant van de ontwikkeling van zelfvertrouwen bij kinderen uitleggen, maar omdat deze theorie doorspekt is van voorbeelden wordt de lezing echt niet saai. Er was zelfs even tijd voor een spelletje! De aanwezige (gast)ouders hingen aan de lippen van Meta! Soms was er herkenning in hetgene Meta vertelde, soms was er verbazing, vooral toen Meta vertelde dat complimenten vaak verborgen oordelen zijn. Natuurlijk zijn complimenten goedbedoeld en doen we het toch wel bijna allemaal, ik ook. Maar vaak zit er in zo een compliment toch wel een oordeel. Beter is het om te proberen om het kind zichzelf een compliment te laten geven. Dan groeit het kind pas echt in zelfvertrouwen! Nog een tip die Meta gaf is dat het oké is wanneer ouders zelf ook fouten maken en dat ook laten zien aan kinderen. Ouders zijn mensen en dus niet perfect, dat moet ook niet. Maar durf dat te laten zien aan kinderen, zodat het voor kinderen ook duidelijk is dat ze fouten mogen maken, want door fouten te maken kan je weer heel veel leren. En vanuit oefenen, proberen en leren groei je (iedereen, niet alleen kinderen) ook weer.

Verder onthou ik dat wanneer je als ouder veel zelfvertrouwen hebt en positief in het leven staat je kind automatisch daarvan profiteert. Dat is logisch, wanneer je een slechte nacht hebt omdat je voor de zoveelste keer uit bed moet omdat je peuter niet wil/kan slapen ben je vast niet meer zo geduldig als de eerste keer en loop je al iets minder positief door het huis. Tenminste, ik sta dan niet vrolijk te springen om 7 uur ‘s ochtends. Als je daarentegen goed geslapen hebt en je peuter eet ‘s ochtends met zijn handje de pot choco leeg dan kan je zelf er ook om lachen en tegen je kind zeggen:” je hangt tot achter je oren vol met choco, maar ik hou zo ontzettend veel van je!” Dat is namelijk ook belangrijk, tegen je kind zeggen dat je hem graag ziet, dat je kind er mag zijn zoals hij is! Daar groeit hij namelijk enorm van! Neem daar ook af en toe tijd voor en zorg ervoor dat je het echt meent wanneer je zegt dat je van hem houdt! Probeer om je kind af en toe gewoon los te laten. Als je kind iets nog niet kan en daar gefrustreerd van wordt is dat niet zo erg. Je kind leert vanuit die frustratie te zoeken naar andere oplossingen. Als je, als ouder/opvoeder altijd te hulp schiet dan gaat het kind altijd rekenen op die hulp en die is er nu eenmaal niet altijd! In het leven kan je namelijk niet altijd winnen. Natuurlijk moet je ingrijpen als je kind zichzelf in gevaar dreigt te brengen, maar maak je regels niet te strak. Begeleid, maar sluit je kind niet op in een net van strakke regels. Laat ze maar eens goed vuil worden of knoeien of in een boom klimmen of een blauwe plek krijgen omdat ze ergens vanaf vallen. Dat hoort er allemaal ook bij! En als je kind dan eindelijk lukt om in die ene hoge boom te klimmen, of als je baby voor het eerst tijgert of kruipt of als je peuter voor het eerst een hapje pap in zijn mondje krijgt met zijn handjes of een lepel of zelf het jasje aandoet en dichtknoopt roep “gelukt!” ipv “goed zo” Wedden dat je kind gaat stralen??

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s