Kiki training 2016 bij Welkom Kind Midden en West Brabant

Afgelopen woensdag was het zover. De lang verwachte nieuwe Kiki training ging van start. Hoewel ik de training al een keer gevolgd heb wist Agnieszka me toch te verrassen door een heel andere ingang te nemen om de training te beginnen. Er was een klein groepje enthousiaste deelnemers aanwezig. Dat was erg gezellig. Deze avond stond de introductie van Kiki op het programma. Agnieszka verweefde deze introductie in een ‘ken jezelf’rondje. Als eerste werd ons gevraagd naar onze doelen, op eender welk vlak, want als je geen doel hebt zwerf je wat rond. Een doel helpt je om jezelf een richting in te sturen. Maar om dat doel te bereiken heb je vaak wel wat vaardigheden nodig, daarom mochten we even nadenken over wie we  zijn. Via een aantal korte, maar zeer gerichte vragen stelden we onszelf voor aan de andere deelnemers. Het is erg interessant om te zien hoe elke deelnemer een heel eigen verhaal brengt.

Na een korte pauze gingen Agnieszka verder met het uitleggen wat ontwikkelingsstimulering is en of het wel nodig is om de ontwikkeling te stimuleren in de gastouderopvang, want gastouderopvang is geen school. Al snel kwamen we tot de conclusie dat elke (gast)ouder het kind stimuleert om zich te ontwikkelen. Vaak zijn mensen zich er niet van bewust dat ze dit doen. Tijdens de training wordt aan de deelnemers geleerd om zich bewust te worden van deze stimulatie. Wat doe ik en waarom doe ik het? Kinderen ontwikkelen allemaal op hun eigen manier en tempo, maar de drie ontwikkelingsgebieden  : sociaal – emotioneel, motoriek en cognitief, zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Natuurlijk loopt het ene kind sneller terwijl het andere kind dan weer erg vroeg praat. Dat is normaal. Tijdens de cursus gaan de deelnemers de verschillende ontwikkelingsgebieden onder de loep nemen. Maar ze gaan ook dieper naar zichzelf kijken om te groeien tot een professionele opvoeder zonder te schools te worden. Want KIKI is er namelijk voor alle kinderen, niet alleen voor kinderen met een (ontwikkelings)achterstand en daarom werkt KIKI echt.

De deelnemers kregen hun huiswerk nog te horen voor de volgende keer, namelijk: “Introduceer Kiki bij je gastkinderen en maak er foto’s van”. Dat komt vast goed!

Fijne dag,

Myriam

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s