Kiki training bij Welkom Kind MW Brabant

biliboWat een gezellige avond! Ik was uitgenodigd om als gast deel te nemen aan de Kiki opleiding bij Welkom Kind Midden en West Brabant. De onderwerpen deze avond waren de motorisch ontwikkeling van jonge kinderen en rekenprikkels bij jonge kinderen.

Motorische ontwikkeling is de ontwikkeling van het bewegen en de bewegingspatronen. Motoriek is belangrijk om gecontroleerd en/of bewust te bewegen! Dat motoriek niet altijd zo gemakkelijk en vanzelfsprekend is ontdekten we tijdens het klapspelletje. Leuk was het in elk geval, er werd veel gelachen, maar de juiste bewegingen telkens weer opnieuw doen, dat was……een beetje moeilijker!  Motoriek ontwikkelt zich namelijk al tijdens de zwangerschap, maar na de puberteit stopt deze ontwikkeling. Natuurlijk kan men dan nog wel nieuwe bewegingen leren, maar het zal, meestal, niet meer zo gemakkelijk zijn als wanneer men jong was. Denk maar aan mensen die op latere leeftijd nog leren fietsen of zwemmen.

Wisten jullie trouwens dat onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die een minder goede grove motoriek hebben vaak dyslectisch zijn? Waarom dat zo is, dat is nog niet helemaal duidelijk, maar feit is wel dat als de grove motoriek beter wordt, de kans op dyslexie kleiner wordt. En daar komen natuurlijk de opvoeders en begeleiders om de hoek kijken. Lekker veel bewegen dus met de kinderen! En dat kan zowel binnen als buiten! Geef hen maar de ruimte om te rennen, springen, dansen, klimmen, klauteren…..

De fijne motoriek kan ook al heel jong geprikkeld worden door te knutselen, kralen of penne pasta te rijgen, een peperkoekhuisje of cupcakes te laten versieren. Ook hierin zullen er verschillen zijn tussen de kinderen, sommige kinderen kunnen al jong goed knippen, anderen hebben wat meer oefening nodig, want ook hier telt, oefening baart kunst! Zolang de kinderen er maar van genieten!

Als laatste onderdeel bespraken we de sensomotoriek. Dit is de wisselwerking tussen de zintuigen en het bewegen. Dit kan gestimuleerd worden door de kinderen lekker te laten kliederen met scheerschuim en verf bv (of slagroom als je liever geen scheerschuim gebruikt, zonder de verf dan weliswaar). De kinderen ontdekken dat de scheerschuim zacht aanvoelt en kunnen in het schuim tekeningen maken. Voor jonge baby’s is een knisperboekje een voorbeeld van sensomotorisch speelgoed. Als de baby het boekje in zijn handjes heeft hoort hij een geluid en daardoor wordt de baby aangemoedigd om weer te bewegen om het geluid te blijven horen. Ook rammelaars of bewegingsbogen met muziek dragen bij tot de sensomotoriek. Voor oudere kleuters is een blote voeten pad erg interessant. Ze stappen met blote voeten over en door verschillende materialen: een bak met zand voelt warm aan, als ze dan over een zeil met modder stappen voelt dat koud en nat, een mat kunstgras kan een beetje prikken, terwijl een stukje pels of vacht net heel zacht voelt. Je kan ook bakken met water, rijst o.i.d op het pad aanbieden. Je gebruikt gewoon wat je wil en wat je in huis hebt. Wedden dat je ver komt?

Tot slot bespraken we kort de sensomotorische integratie. Dit is het bewust worden van het aangeraakt of bewogen te worden. Het kind leert dan voelen in welke houden het zich bevindt of welke bewegingen het maakt. Een mooi voorbeeld hiervan is de oog-hand coördinatie. Voor baby’s is het vaak moeilijk om iets rechtstreeks in de mond te stoppen, terwijl de jonge kleuter dit al erg goed kan, tenzij…..het kind geblinddoekt wordt en dan iets in de mond mag stoppen. Dan merk je opeens dat het toch best wel moeilijk is. Een leuke activiteit om te doen is de kinderen (die willen en durven!) te blinddoeken en hen dan verschillende etenswaren te laten proeven. Ze mogen dan zelf het eten in hun mond proberen te stoppen. Wedden dat ze je verrassen met wat ze allemaal herkennen?

Natuurlijk had ik als gast ook wat speelgoed mee! De bilibo’s zijn momenteel topfavoriet in de opvang. Met deze 2 ‘kommen met gaten’ kunnen kinderen enorm veel. De bilibo’s worden gebruikt om in te zitten en dan te schommelen, of rondjes te draaien, de kinderen gaan erin en erop staan, ze zetten de bilibo’s op hun hoofd en worden dan plots Darth Vader of een ninja Turtle. Ze leggen de bilibo op hun rug en spelen zo schildpad, ze gebruiken de bilibo’s als poppebedjes, of als brug om er auto’s onderdoor te laten rijden, soms vullen ze de bilibo’s met blokken of diertjes, of zand, of water, of…..wat dan ook. Ook ik vind de bilibo prachtig speelgoed, omdat bijna alles ermee kan, maar niks moet ermee. Kinderen kunnen volop hun fantasie gebruiken om ermee te spelen!

Daarnaast had ik onze ‘magneetblokken’ mee, daarover kunnen jullie in een volgend blog lezen. De dames waren in ieder geval razend enthousiast. Onze stapel uilen en evenwicht krokodil mochten eveneens mee. Ook daarover meer in een ander blog, anders wordt deze veel te lang. Net zoals we gisteren helemaal niet toekwamen aan rekenprikkels. Het was erg gezellig, zo gezellig dat we elkaar veel te vertellen hadden en de tijd voorbij vloog! Het thema rekenprikkels is dus verzet naar de volgende training!

Dames het was erg gezellig om bij jullie te mogen aanschuiven! Ik kom graag nog een keer terug! Dank jullie wel voor de fijne avond,  de kleine Kiki beer is al ontdekt en goedgekeurd in de opvang. Hij is gebombardeerd tot kleine broer van de grote Kiki beer!

Tot de volgende!

Myriam

 

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s