Voorlezen in de opvang

Op 25 januari zijn de nationale voorleesdagen weer van start gegaan. Tijdens deze dagen wordt er vooral aandacht besteedt aan het voorlezen van kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. In de dagopvang zitten vooral kinderen van 0 -4 jaar. Dé doelgroep voor de nationale voorleesdagen!

Ook Welkom Kind Midden en West Brabant moedigt haar gastouders aan om zo vaak mogelijk voor te lezen aan de kinderen. Voorlezen is niet alleen erg leuk en gezellig maar draagt ook nog eens bij aan de ontwikkeling van kinderen. Kinderen leren oa. nieuwe woorden tijdens het voorlezen. Daarnaast leren kinderen ook luisteren en zich te concentreren door het voorlezen en stimuleert voorlezen de fantasie van kinderen. Door boeken in een bepaald thema te kiezen leert het kind ook omgaan met de wereld om zich heen. Een boek over vb een ziekenhuisopname kan het kind steun geven als het zelf naar het ziekenhuis moet.

Tijdens de cursus Kiki krijgen de gastouders van Welkom Kind Midden en West Brabant handvaten aangereikt om het voorlezen nog aantrekkelijker te maken voor de kinderen. Gastouders leren tijdens deze cursus om interactief te gaan voorlezen en de kinderen nog meer te betrekken tijdens het voorlezen. Want interactief voorlezen is zoveel meer dan enkel luisteren voor de kinderen. De kinderen worden uitgedaagd om echt in het verhaal te stappen door het verhaal uit te beelden met poppetjes of tekeningen. Dit maakt voorlezen nog leuker, zowel voor de verteller als voor de kinderen.

In mijn opvang lezen we minstens 1 keer per dag een boekje voor, gewoon omdat het gezellig is! Ik lees vaak voor maar nu mijn oudste opvangkindjes in groep 3 zitten en zelf leren lezen vinden zij het ook enorm leuk om voor te lezen aan de jongere kinderen. En de jongere kinderen op hun beurt luisteren gefascineerd naar het verhaal dat de oudere kinderen voorlezen. Dat het voorlezen nog een beetje hakkend en plakkend gaat stoort helemaal niet. De jongere kinderen blijven geboeid luisteren en dat stimuleert de jonge voorlezertjes weer om te blijven lezen! We lezen ook regelmatig hetzelfde verhaaltje voor. Sommige verhaaltjes zijn zo populair dat de kinderen de woorden al helemaal vanbuiten kennen en het verhaal zelf vertellen bij de plaatjes. Dan lezen we samen het boekje. Dat is ook erg gezellig. Of we bedenken een nieuw verhaal bij de plaatjes, dat is dan weer best moeilijk omdat de kinderen het verhaal helemaal vanbuiten kennen en het moeilijk vinden om het verhaal los te laten.

Regelmatig gaan we in de bib op zoek naar nieuwe boeken. Boeken die in het thema passen maar ook boeken die we gewoon leuk vinden. Niet alles moet altijd in het thema zitten. Soms hebben we gewoon zin in dat ene leuke boek over een monster, of over sneeuw in de zomer. En dat kan, want in boeken kan alles!

Myriam

 

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s