Ontwikkeling van jonge kinderen

ontwikkeling

Het internet staat er vol van. Als je op google zoek naar de ontwikkelingsfase van jonge kinderen vind je 1000den pagina’s. Je kan er lezen wat je kind allemaal moet kunnen als hij een dag oud is, een week, een maand, een jaar….. Daarnaast heb je ook nog de druk van familie, vrienden, collega’s. Zinnen als “kan jou kind dat nog niet, dat doet onze meid al heel erg lang”, zijn goedbedoeld, maar kunnen ook erg vervelend zijn voor de ouders van het kindje dat iets nog niet zelf doet.

Na een aantal jaren te werken als gastouder maak ik me niet zo vaak meer druk over de ontwikkeling van een kindje. Als ik vooruitgang zie is het goed, want vaak moeten we gewoon wat geduld hebben. Als het kindje er klaar voor is gaat hij heus wel zelf zitten of staan en dan kan het opeens ook erg snel gaan. Zo heb ik een mannetje in de opvang van nu net 1 jaar die heel lang niet ging zitten. Hij tijgerde heel de kamer en de gang door. Zo kwam hij overal. Zelf zitten deed hij niet, hij kon heel even zitten als we hem op zijn billen zetten maar viel dan ook gewoon om. Hij had namelijk nog niet geleerd om zelf te gaan zitten en ook niet om dus terug te gaan liggen. Dit was niet zo fijn voor hem. Net een week voor zijn eerste verjaardag gaat hij opeens wel zelf zitten, en ook weer liggen en al een paar dagen later trekt hij zich ook opeens recht aan de box om te gaan staan. Hij straalt wanneer hij dit doet! Volgens de lijstjes moest hij omstreeks 9 maanden zelfstandig kunnen zitten. Toen was hij er gewoon niet klaar voor. Hij houdt enorm van details, dat zoekt hij bij alles op. Hij kan zich minutenlang bezig houden met een autootje door telkens met zijn vingertje 1 wieltje te laten draaien. Hier was hij zo door geobsedeerd dat het leren zitten en staan even niet nodig was voor hem. En dat is prima! Toen hij er klaar voor was ging hij zelf, in een recordtempo, zijn motoriek ontwikkelen. Ouders gaven hem ook de tijd om zelf te kunnen ontwikkelen en wilden hem niet forceren. Net toen iedereen toch stiekem een beetje ongeduldig werd verraste hij ons door niet alleen zelf te gaan zitten, maar ook bijna tegelijk te gaan staan!

Natuurlijk zijn er ook kindjes die echt niet goed ontwikkelen en die professionele hulp nodig hebben. Maar maak je niet te snel zorgen. Probeer de lijstjes niet te strikt te volgen. Het is echt niet omdat je kindje op 9 maanden nog niet zelf zit dat hij dat niet nog kan leren. Volg je gevoel hierin, je moeder/vaderinstinct is een erg goede raadgever. Twijfel je dan nog aan de ontwikkeling van je kind ga dan niet zoeken op internet maar vraag om raad bij bv consultatiebureau, je huisarts, kinderarts. De gastouders van Welkom Kind Midden en West Brabant zijn allemaal ook professionele gastouders die de ontwikkeling van je kind in de gaten houden. Zo ben je er als ouder zeker van dat je kind in goede handen is!

Myriam

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s