Training knap lastig bij Welkom Kind Midden en West Brabant

De 4de avond zit er alweer op! Na een korte nabespreking over hoe we nu omgaan met ruzies tussen de kinderen konden we beginnen aan ons volgend thema. De ruimte en vooral de organisatie van die ruimte.

We zijn gastouders, dat wil zeggen dat de meeste van ons het moeten doen met wat we hebben aan ruimte. Natuurlijk kan je ook uitbreiden maar dat kost erg veel geld en daar moet dan ook vaak voor gespaard worden. In kleine groepjes mochten we een kijkje nemen in elkaars opvangruimtes. Zoveel gastouders….zoveel ruimtes. De ene heeft wat meer ruimte dan de andere, maar allemaal zijn ze gericht op ons beroep, de opvang van kinderen. En dat is bij iedereen duidelijk te zien! Wat heeft dit nu te maken met kinderen met knap lastig gedrag. Wel voor hen is het, vaak nog meer dan voor andere kinderen, belangrijk dat ruimte overzichtelijk is en blijft. Te veel speelgoed op de grond in de kamer zorgt er vaak voor dat kinderen niet meer echt gaan spelen. Tijd om wat op te ruimen dus. En het kan wel erg leuk zijn om het speelgoed regelmatig van plek te veranderen, voor de kinderen en zeker kinderen die hieraan gevoelig zijn, is het vaak fijner om alles een vast plekje te geven. Dan kunnen ze het speelgoed ook zelf weer opruimen als ze klaar zijn met spelen. Wanneer kinderen zelf speelgoed uit de kast kunnen en mogen nemen helpt dat ook om kinderen te stimuleren in hun spel. Misschien kan je je kast zo organiseren dat het speelgoed van de kleintjes onderaan staat en wat hoger in de kast, de spulletjes voor de oudere kinderen. Bespreek ook even met de kinderen wat wel en niet kan en mag. Misschien mogen de wat oudere kinderen enkel met de lego in de keuken spelen als de kleintjes wakker zijn en tijdens het middagdutje kunnen ze in de kamer met de lego spelen. Zorg zeker ook voor een plekje waar kinderen even tot rust kunnen komen. Voor BSO kindjes die een drukke dag hadden op school is het vaak fijn om even op de bank te kunnen hangen. Misschien lees je dan een verhaaltje voor of zet je even de tv aan. Even lekker bijtanken en dan kunnen ze weer verder.

Naast een overzichtelijke ruimte is het ook van belang om een duidelijk dagritme te hebben. Dat wil niet zeggen dat elke dag op elke seconde hetzelfde moet zijn als de vorige dag. Dat kan ook niet, maar de meeste gastouders hebben wel een min of meer vast ritme. Dat wil zeggen dat er elke dag een fruitmomentje, een lunch en een 3 of 4 uurtje is. Ook het knutselen gebeurd vaak op hetzelfde tijdstip, vb in de ochtend voor of na het fruit eten. Om dit duidelijk te maken aan de kinderen kan je gebruik maken van dagritme kaarten. Deze kan je online kopen of zelf maken. Misschien kan je ze samen met de kinderen maken. Heb je ook weer een leuke knutselactiviteit.

We kunnen besluiten door te stellen dat overzicht in zowel de ruimte als het dagritme voor alle kinderen belangrijk is, maar nog meer voor prikkelgevoelige kinderen. Wanneer de omgeving voor hen te druk wordt gaan ze vaak weer of nog meer lastig gedrag vertonen wat dan weer invloed heeft op de hele groep.

Myriam

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s