Training ‘Knap Lastig’- Welkom Kind Midden en West Brabant

De laatste les alweer! Tijdens deze les bekijken we hoe we kinderen beter kunnen begeleiden in het omgaan met gevoelens. Elk gevoel heeft namelijk een functie en het is belangrijk om dat gevoel, en dus ook de functie te erkennen. Wanneer het kind enorm verdriet heeft omdat zijn knutselwerkje wordt vernield door de baby is het beter om het verdriet even te erkennen. Vaak hoef je ook niet meer te doen dan dat. Even”oh, wat vervelend voor je dat je werkje stuk is, je had er zo je best op gedaan”kan genoeg zijn om het kind te laten kalmeren. Het laatste wat het kind wil horen is; “pfff, sééééég, moet je daar nu zo om huilen, het is maar een knutselwerkje hoor, stel je niet zo aan!”. Dat zorgt naast verdriet ook vaak voor boosheid want het kind voelt zich niet erkent. Ook bij heel jonge kinderen die een driftbui krijgen omdat iets niet mag kan je verwoorden wat je ziet en het gevoel van boosheid erkennen. Het gevoel erkennen is vaak het belangrijkste want gevoelens horen nu eenmaal bij het leven, en dan niet alleen blij en vrolijk zijn, maar ook boos, bang en bedroefd.

Daarna stonden we heel kort stil bij het communiceren met ouders. Het was interessant om te zien dat we als gastouders hierin toch wel vaak tegen dezelfde problemen aanlopen. Want weet je….ouders komen in je privé, in je huis, de kinderen mogen bij je spelen, veroveren vaak een plekje in je hart en dan is het vaak toch wel moeilijk om zakelijk te blijven. Te close en vriendschappelijk omgaan met ouders maakt het vaak erg moeilijk wanneer facturen plots onbetaald blijven. Of ouders verwachten dat je alles aan hen vertelt, ook al wil je soms iets privé houden. Medische gegevens over jezelf of je familileden bv. De grens tussen vriendschappelijk en zakelijk is vaak flinterdun en moeilijk te bepalen. Iedere gastouder doet hiermee natuurlijk waar zij (of hij) zich goed bij voelt.

We sloten de avond af met de formele uitreiking van de certificaten. Elke gastouder was geslaagd dus hoog tijd voor een klein feestje met een hapje en een drankje.

Deze curus heeft mij alvast meer inzicht gegeven in de ontwikkeling van jonge kinderen. Ik begrijp nu beter hoe kinderen met ADHD en autisme info verwerken en daardoor kan ik hen beter begeleiden in mijn opvang.

Myriam

Advertisements
Standard

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s